OTIB pakt personeelstekort in de installatiebranche aan op Installatie & Elektro Vakbeurs Hardenberg 

In samenwerking met het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technische installatiebedrijf OTIB, wordt op Installatie & Elektro Vakbeurs Hardenberg het LoopbaanCentrum gerealiseerd. Dit ligt in lijn met het beursthema Efficiënt Werken, waarmee ingespeeld wordt op het personeelstekort in de installatiebranche. Met items als het zoeken en vinden van de juiste medewerkers, ontwikkeling- en opleidingsmogelijkheden geeft het LoopbaanCentrum antwoord op personeelsvraagstukken.

De partners van het LoopbaanCentrum zijn Tutorial Opleidingen en Advies, InstallatieWerk, Deltion College Zwolle, Stichting Collegiale In- en Uitleenservice, BuildingJobs, Studium en OTIB. Deze organisaties komen samen op het LoopbaanCentrum en helpen zo de bezoeker bij de ontwikkeling van hun eigen loopbaan of die van hun werknemers. Er wordt onder andere aandacht besteed aan veiligheidstrainingen, bij- of omscholing, personeelsbemiddeling van installatiebedrijven bij overschot of tekort, ontwikkeling van technische bedrijven en loopbaanadvies.​

Collegetour 2019
Naast het LoopbaanCentrum zijn er tijdens Installatie & Elektro Vakbeurs meer initiatieven die inspelen op het personeelstekort in de installatiebranche. Zo is er een CollegeTour op dinsdag 10 september. Om het vaktalent van morgen zo gericht mogelijk over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de branche te informeren, organiseert OTIB voor mbo-leerlingen de College Tour. Hierbij worden leerlingen aan de hand van een routekaart en een vragenformulier uitgedaagd om op de beurs antwoorden te verzamelen bij de deelnemende standhouders. Op deze manier worden de leerlingen geïnformeerd over het installatievak en komen ze in contact met branchebedrijven. 

‘Hoe kom ik aan personeel?’
Ook is er een kennistheater op de beursvloer waar dagelijks meerdere sessies zijn bij te wonen. Tijdens een aantal sessies wordt aandacht besteed aan het personeelstekort in de branche. Zo is er een sessie ‘Hoe kom ik aan personeel?’ waarbij belangstellenden onder begeleiding van OTIB arbeidsmarktadviseurs een speurtocht naar ‘verborgen matches’ volgen. Hier leren de belangstellenden hoe ze onbenut potentieel met technisch talent kunnen vinden, kunnen opleiden en kunnen behouden voor hun bedrijf. Verder kunnen op 11 september werkzoekenden zich oriënteren op een baan in de technische installatiebranche. Samen met bedrijven biedt OTIB een inkijk in de loopkansen die de branche biedt. ​​

OTIB  
OTIB is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technische installatiebedrijf. Werkgevers en werknemers uit de branche kunnen bij OTIB terecht voor ondersteuning bij instroom en behoud van personeel, loopbaanadvies en de kwaliteit van opleidingen in relatie tot technische ontwikkelingen en innovaties. 

​Partners Loopbaancentrum | Klik op de tabbladen voor meer informatie!


Stichting Collegiale In/Uitleen, opgericht door installateurs - voor installateurs, bemiddelt personeel van installatiebedrijven bij overschot of tekort onderling. Met als doelstelling: “ Vakmensen behouden voor de Installatiebranche”.​


Voordelen hiervan zijn: voorkomen van leegloop en kosten, continuïteit bieden voor bedrijven en mensen, bemiddelen en matchen van vraag en aanbod van deelnemende bedrijven, bemiddelen van vraag en aanbod tussen deelnemende bedrijven en detacheringsbureaus. Op die manier kunnen de ruim 325 deelnemende bedrijven rekenen op gemotiveerd personeel dat kwaliteit levert. Deze manier van in- en uitleen werkt kostenbesparend, en dat tegen vaste tarieven. 

BuildingJobs is hét Werving & Selectiebureau voor personeelsbemiddeling binnen de installatietechniek, klimaattechniek (HVAC), elektrotechniek en koudetechniek. Met een up-to-date database van meer dan 4000 kandidaten uit de branche, werken wij landelijk voor een grote diversiteit aan klanten: voor de multinationals, maar ook voor de kleine ondernemer. 

www.Cooljob.nl en www.Installatievacaturebank.nl zijn het kenniscentrum binnen hun branche. Werkgevers kunnen hier vacatures plaatsen en zich als werkgever presenteren. Naast het vacatureaanbod kunnen kandidaten hier informatie vinden over de branche, carrière en opleidingsmogelijkheden.​


Met onze kennis van de markt zijn wij de gids tussen vraag en aanbod. 

Ben je op zoek naar een goede technische opleiding?

Vraag je dan eerst af wat een opleiding goed maakt. Wanneer leer je het best? Als je een boek doorleest, een presentatie volgt of juist door veel te oefenen?
Studium, de technische opleider op het gebied van:

​- Koel- en klimaattechniek
​​-​ Installatietechniek;
​​​- Meet- en regeltechniek;
​​- Elektrotechniek;
​- Veiligheid.

Praktijkgericht opleiden

Wil je de wedstrijd winnen dan moet je daarvoor trainen. Dat is de theorie bestuderen en vooral veel oefenen, kilometers maken.
Hierin onderscheidt Studium zich als praktijkgerichte opleider, met:

​- Een volledig ingerichte praktijkruimte van luchtbehandelingskasten tot koelmachines en schakelkasten;
​- Verhouding praktijk / theorie tot wel 1 op 2;
​- Opleidingen die zijn toegepast op de werksituatie;
​- Kleine groepen;
​- Leraren vanaf de werkvloer.

Toegepast leren zorgt voor plezier en gemotiveerde werknemers. 

InstallatieWerk is de naam van ‘het’ opleidingsbedrijf voor de Elektrotechnische en Installatiebranche. Er zijn 500 bedrijven aangesloten bij deze organisatie die jongeren opleidt via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Daarnaast verzorgt InstallatieWerk voorlichtingen aan jongeren om ze te enthousiasmeren voor de techniek. Ook werven, selecteren en opleiden van toekomstige medewerkers behoort tot de mogelijkheden.

Voor het opleiden of bijscholen van huidige medewerkers biedt InstallatieWerk ‘Contract-Onderwijs’. Hierin zijn verschillende trainingen opgenomen die betrekking hebben op onder meer duurzame technieken, KNX, Greenskills en hybride warmtepompen.​​​


Deltion biedt mbo-opleidingen, bij- of omscholing en maatwerk voor bedrijven; als inspirerende werkgever of als samenwerkingspartner. De organisatie levert als partner een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de regionale arbeidsmarkt en stimuleert studenten en medewerkers om zich succesvol te ontwikkelen in hun beroep, de maatschappij en hun persoonlijk leven.


Ben jij werkzaam in de auto,- metaal-, installatietechniek- of elektrotechniekbranche en wil je een volgende stap in je carrière zetten? Kies dan voor een opleiding bij HAN Deeltijdstudies Techniek. Met een alsmaar groeiende vraag naar toptechnici met bedrijfsspecifieke kennis, is nú de tijd om te investeren in je toekomst. HAN heeft een breed aanbod op het gebied van master- en bacheloropleidingen, Associate degree-opleidingen, cursussen en trainingen in het technische en overige vakgebieden. ​


HAN Employment is er voor werkgevers én werkzoekenden. Wij matchen werkgevers en kandidaten die een deeltijdstudie volgen bij HAN Deeltijdstudies. Dit doen we door inzet van ons netwerk én onze tools: Meet & Match, SollicitatieBoost, LinkedIn-groep en Vacaturebank. Ook maakt HAN Employment de match tussen afgestudeerde hbo-ers en bedrijven.​


www.han.nl​​